W wielu rejonach Polski jest przekonanie, że jagnięcinia to mięso twarde, łykowate, o charakterystycznym, niekoniecznie przyjemnym zapachu.
Nic mylnego,jest to pyszne mięciutkie mięsko a wszystko oczywiście zależy od przygotowania i przypraw.Dzisiaj testowaliśmy przepis przykładowy podany na opakowaniu .No i co mogę powiedzieć po prostu Pyszne.

Ocena:

Gulasz jest pyszny dla osób które lubią potrawy pikantne z nutą wschodnich smaków za sprawą anyżu.Jeżeli ktoś nie lubi tego aromatu to można spokojnie pominąć, tak jak i można zrobić gulasz mniej pikantny czyli ograniczyć chili i imbir.Mięta natomiast genialnie pasuje do jagnięciny ale to oczywiście też rzecz gustu.Jeżeli nie lubisz to można zastąpić natką pietruszki.

Składniki:

  • 400 dkg pokrojonego gulaszu jagnięcego lub łopatki jagnięcej
  • 2 gwiazdki anyżu
  • ćwierć łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 300ml mleczka kokosowego
  • 3 ząbki czosnku posiekanego
  • półtorej łyżeczki świeżego imbiru
  • 1 lyżeczka kolendry mielonej
  • 2 cebule pokrojone na piórka
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 125 ml bulionu warzywnego

Z cebulą ,czosnkiem i imbirem na średnim ogniu przesmażyć wszystkie przyprawy od 3 do 5 min.Anyż proponuję włożyć do sitka na przyprawy lub ewentualnie jeżeli używasz to do filtrów jednorazowych do herbaty .

Do tego wlewamy wywar warzywny i gotujemy około 5 minut.

Dolewamy mleczko kokosowe i zagotowujemy.

Jeżeli mamy łopatkę z jagnięciny to kroimy je na mniejsze kawałki i dodajemy.Jeżeli mamy już pokrojony gulasz jagnięcy to dodajemy.

Gotujemy na wolnym ogniu aż do momentu gdy mięsko będzie miękkie.

Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekaną miętą.

Moja propozycja podanie jest z kopytkami z fioletowych ziemniaków lub tradycyjnymi lub kaszą ,ryżem wedle uznania.


(Visited 100 times, 1 visits today)