Ciężko jest się oprzeć aby nie poprosić o dokładkę.Inspiracją tego dania są smaki kuchni chińskiej.

Połączenie smaku ostrego z kwaskowym i słodkim  sprawia że można się uzależnić i jeść i jeść:) Zaskoczy Cię to że przygotowanie zajmuje tak mało czasu.

Ocena:

Przepis jest testowany ze strony kwesti smaku.I tak wyjątkowo szybko się przygotowuje.Jedyna zmiana to zamienienie makaronu zamiast ryżu ( jakoś nie przepadam za ryżem tradycyjnie przygotowanym,ewentualnie preferuję ryż z przyprawami lub mieszankę ryżu) i zamiana papryki czerwonej na zieloną.Proponuję wypróbować to danie z makaronem bo wtedy fajnie czuć te smaki gdzie można zjeść pyszny makaraon al`dente otulony mięskiem w smakach słodko -kwaśnych.

Składniki:

  • mała polędwiczka wieprzowa 
  • 1 mango 
  • 1 zielona papryka 
  • 1  cebula  
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 mała papryczka chili
  • 3 cm kawałek imbiru 
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Sos:

  • 3 łyżki octu ryżowego 
  • 3 łyżki wody
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru  

Polędwiczkę oczyścić z błon.Mięso przekroić wzdłuż na pół,następnie na jak najcieńsze plasterki.Paprykę pokroić w słupki lub kwadraciki,cebulę obrać i i pokroić w piórka.Mango obrać i pokroić wedle uznania w kosteczkę lub słupki.Czosnek i Imbir obrać i zetrzeć na tarce.

Papryczkę chili przekroić,usunąć pestki i pokroić drobno.Następnie nastawić wodę na makaron i ugotować wedle uznania ( ja preferuję al`dente)                 Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki.W wysokiej patelni lub woku rozgrzać łyżkę oleju  i dodać warzywa

( cebulę,czosnek,imbir,papryczkę chili,paprykę) , smażyć na dużym ogniu około 3-4 minut.Następnie dodać mango i przesmażyć jeszcze około 2 minut.Warzywa wraz z mango wyjąć na miseczkę.I teraz  w tej samej patelni/woku  dodać pozostałą lyżkę oleju i usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju polędwiczki.Polędwiczki smażymy krótko tak tylko aby się przyrumieniły i pozostały mięciutkie.Do podsmażonych polędwiczek dodajemy warzywa z mango,makaron i  mieszamy chwilkę,oczywiście podgrzewając na koniec  polewamy sosem i podajemy posypane świeżym szczypiorkiem lub kiełkami

(Visited 17 times, 1 visits today)