Wędlina domowa jest prosta do zrobienia a o niebo lepsza i zdrowsza.Naprawdę nie trzeba wielkich umiejętności i czasu aby ją przygotować.

Składniki:

  • pierś z indyczki około 700g do 800g ale waga nie jest aż tak ważna
  • woda około 1,5 litra ( tak aby zakryła indyczkę)
  • przyprawy wedle uznania tutaj jeżeli jakieś Ci nie odpowiadają to je pomiń
  • 4 ząbki czosnku
  • liście laurowe 5-6 szt
  • pieprz cały
  • ziele angielskie
  • gorczyca niała
  • kawałeczek imbiru
  • sól

Do wysokiego garczka nalewamy wodę i dodajemy wszystkie przyprawy.Zagotowujemy .W międzyczasie indyczkę płukamy i jeżeli jest potrzeba przewiązania to robimy to.Posypujemy majerankiem.Jak zagotuje się woda z przyprawami to wkładamy indyczkę i gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut.Wyłączamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Póżniej wyjmujemy zawijamy w papier do pieczenie i do lodówki.Najlepsza jest schłodzona w lodówce ale można również pokroić świeżo po wystudzeniu.

(Visited 19 times, 1 visits today)