Kolejny szybki obiad lekko pikantny i fajnie przełamany smakiem szpinaku ze słodkim smakiem pomidorków.

Ocena:

Jest to przepis składający się z kilku inspiracji .Między innymi z przepisu kurczak ze szpinakiem w/g strony kwestia smaku ale nie za bardzo mi podchodził sos ze śmietany i sera gorgonzoli.Wolałam zrobić wersję bardziej delikatną i dietetyczną. Ocenę pozostawię Wam.

Składniki:

  • 400 g filetów z kurczak ( 2 sztuki)
  • marynata ( tutaj akurat gotowa marynata pikantna do drobiu)
  • olej
  • 150 g szpinaku
  • 100 g pomidorków suszonych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pól łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • makaron

Filety pokroić na paseczki lub małe kawałki.Przygotować marynatę według przepisu podanego na opakowaniu i odstawić na godzinę ub dłużej do lodówki.

Ugotować makaron wedle uznania.Oczywiście najlepiej al`dente

Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę,cebulę posiekać na mniejsze kawałki.Pomidorki pokroić na mniejsze kawałki.

Rozgrzać patelnię lub woka i usmażyć kurczaka ,króciutko 2-3 minuty cały czas mieszając aby się nie przypalił i był mięciutki.Przełożyć do miski.

Woka delikatnie oczyścić ręcznikiem papierowym, wlać 2 łyżki oleju rozgrzać i wrzucić cebulę i czosnek chwilkę smażyć tak aby cebulka się zeszkliła.Następnie dodać szpinak i podsmażyć krótko tak tylko aby listki zwiędły.Dodać pomidorki i wcześniej usmażonego kurczaka i makaron.Delikatnie wymieszać.Dodać sos sojowy,pieprz.

Podawać z posypanym parmezanem lub serkiem feta wedle uznania.

(Visited 29 times, 1 visits today)