Piersi z kurczaka można przygotować na mnóstwo sposobów . Panierki są smaczne tylko pod warunkiem, gdy nie ociekają tłuszczem 🙂 i dlatego dzisiaj testujemy przepis na pierś z kurczaka w jogurcie wedle przepisu Magdy Gessler z książki „Kuchnia moja pasja”

Ocena:

Pierś z kurczaka jest pyszna soczysta i fajnie przechodzi aromatem czosnku i przypraw.To proste i świetne danie oczywiście pod warunkiem że dzień wcześniej zamarynujemy kurczaka.Więc spokojnie ocenę wystawiam na 5

Składniki:

  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • pól litra niesłodkiego jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól
  • łyżeczka majeranku
  • pieprz mielony

Pierś z kurczaka myjemy i lekko rozbijamy tłuczkiem

Do jogurtu dodajemy sok z cytryny ,czosnek przeciśnięty przez praskę ,sól,majeranek,pieprz.Mieszamy

Do sosu wkładamy piersi z kurczaka

Wstawiamy na noc do lodówki

Piersi można usmażyć na masełku lub oleju.

Ja natomiast zrobiłam je w parowarze .I tutaj proponuję zrobić tak jak lubisz i podać z warzywami lub ryżem ,kaszą,sałatką

Podałam z dzikim ryżem z brokułami i dersingiem.

(Visited 139 times, 1 visits today)