Boczniaki to nietypowe grzyby – w przeciwieństwie do leśnych, które są raczej pozbawione wartości odżywczych. Boczniaki uważane są za grzyby o właściwościach leczniczych. Więc pora je wypróbować

Ocena:

Szybki i miło zaskakujący w smaku obiad.Naprawdę polubiłam boczniaki i widzę że można je robić na mnóstwo sposobów.Tym bardziej że naprawdę szybko się przygotowuje obiad.

  • Składniki:
  • kasza bulgur 100g
  • boczniaki 200g
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • kawałeczek chili do smaku ( można pominąć)
  • kolendra lub natka pietruszki
  • sól,pieprz,zioła prowansalskie wedle uznania
  • mała garść szczypiorku
  • Sos: sok wyciśniety z połowy limonki i 1,5 łyżki sosu sojowego

Kaszę gotujemy na 100g kaszy biorę 100-150ml wody .Wodę zagotowujemy dodajemy sól i gotujemy kaszę około 15 minut.W tym czasie przygotowujemy cebulę,czosnek,chili i boczniaki.Wszystkie składniki kroimy wedle uznania.

Na patelni /woku podsmażamy cebulę z czosnkiem i chili.Jak cebula się zeszkli dodajemy boczniaki i podsmażamy chwile aż zmiękną.Jak boczniaki są już miękkie to dodajemy ugotowaną kaszę i polewamy sosem i przyprawiamy do smaku.Przed podaniem posypujemy kolendrą ,szczypiorkiem.

(Visited 25 times, 1 visits today)