Zębacz smugowy zwany wilkiem morskim to pyszna ryba o białym jędrnym,soczystym i delikatnym mięsie.Zębacz jest przysmakiem w wielu krajach , a u nas w Polsce jest bardzo mało popularna .A szkoda bo nie ma ości i jest przepyszna.

Ocena:

Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu.Rybka zrobiona wedle mojego autorskiego przepisu.Natomiast ryż wedle przepisu Yotama Ottolenghi z książki Jerozolima.Jedyna zmiana to wieże borówki bo niestety nie miałam berberrysu szuszonego.Ryż powiem tak ” niebo w gębie” .Jak już wspomniałam nie lubie ryżu takiego bez dodatków, dlatego szukałam ciekawego połączenie .Choć może wydawać się dziwne połączenie ryżu z pistacjami to szczerze polecam.

Składniki:

  • Zębacz smugowy,wilk morski
  • marynata do ryby ( sok z limonki,2 ząbki czosnku,sól,pieprz)
  • szpinak około 100-150g
  • 2 ząbki czosnku,sól,pieprz,pół główki cebuli,olej
  • ryż 100g ,woda 100ml,sól
  • kilka nitek szafranu
  • 60g pistacji
  • 40g masła
  • 30g borówek świeżych
  • koperek świeży
  • sól,pieprz

Rybę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Przygotowujemy marynatę do ryby i wkładamy rybę i na mniej więcej godzinę do lodówki.

Ryż gotujemy około 12-15 minut.W tym czasie siekamy pistację,i koperek.

Pod koniec gotowania ryżu jak już wyparuje woda wkładmy nitki szafranu na samej górze i nie mieszamy całości aby nie zabarwił się cały ryż na żółto.

Pożniej wyłączamy ryż i zostawiamy pod przykrycie i dodajemy masełko aby fajnie się rozpuściło.Nie mieszać na razie.

Rybę wyjmujemy z marynaty i przygotowujemy na parze lub na grillu ,ewentualnie na patelni .Zróbcie tak jak lubicie.Ja robiłam na parze około 8 minut.W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebule z czosnkiem jak chwilę się zeszkli cebulka to dodajemy szpinak.I podsmażamy delikatnie tak do momentu jak listki zwiędną.Doprawiamy solą,pieprzem.

Pora dokończyć ryż ,czyli wymieszać delikatnie doprawić sola i pieprzem.Dodać umyte borówki,pistacje i koperek.

Ryż wyłożyć na talerz do tego rybka i na górę rybki pierzynka ze szpinaku.Smacznego:)

(Visited 121 times, 1 visits today)