Delikatna ryba morska z rodziny dorszowatych.Mało popularna u nas a bardzo smaczna,delikatna .Zachęcam do spróbowania.To danie z placuszkami i sałatką z wodorostów bardzo przypadło mi do gustu.Do wykorzystania każda kasza która np: pozostała nam z poprzedniego dnia.Może wydawać się bardzo pracochłonne ale tak naprawdę jak ma się wprawę to przygotowuje się szybko.

Składniki:

  • łupacz polędwiczki 4szt
  • pomarańcza 1szt
  • miód 1 łyżka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • pomidorki koktajlowe 500g
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 1 szt
  • natka pietruszki
  • miks wodorostów ( często można dostać je w sklepach ewentualnie zawsze pozostają sklepy internetowe)
  • kilka plasterków imbiru marynowanego
  • 2 nieduże ogórki
  • ziarna sezamu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • oliwa,sól,pieprz
  • kasza pęczak ugotowana wcześniej około 200g
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • koperek zielony

Zaczynamy od marynaty do ryby .Z połowy umytej i wyszorowanej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok z pomarańczy.Dodajemy miód ,oliwę z oliwek -mieszamy.Doprawiamy solą i pieprzem.Wkładamy rybę i marynujemy około 15 minut.

Wodorosty przygotowujemy tak jak w opisie na opakowaniu czyli moczymy około 15 minut w ciepłej wodzie.Po tym czasie odsączyć i wystudzić.Można również przygotować to sobie dużo wcześniej

W między czasie przygotowujemy salsę.Cebulę kroimy w drobną kostkę ,czosnek drobno siekamy.Ja sparzam na sitku gorącą wodą cebulę i czosnek aby troszkę złagodzić smak.Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki.Natkę posiekać.Wymieszać wszystkie składniki dodać oliwę,doprawić solą i pieprzem i odstawić do przegryzienia.

Wymieszać składniki dressingu do sałatki czyli miód ,sos sojowy,ocet ryżowy , oliwa,sól i pieprz. Wystudzone wodorosty wkładamy do miseczki,dodajemy ogórka pokrojonego w drobne słupki lub kostke.Imbir siekamy na mniejsze kawałki.dodajemy dresing i posypujemy podprażonym sezamem.Gotowe !! mega pyszne i zdrowe

Kaszę wykorzystałam z poprzedniego dnia.Jeżeli takiej nie masz to przygotują ja tak jak zawsze .Do wystudzonej kaszy dodajemy jajka,makę ,sól,pieprz,koperek ( można dodać cebulkę i czosnek ale nie koniecznie) doprawiamy solą ,pieprzem.Mieszamy i smażymy placuszki na rozgrzanym oleju.

W tym samym czasie na patelni grillowej lub grillu elektrycznym smażymy rybę.Do ryby nie dodawałam dodatkowo oleju tylko grillowałam na papierze do pieczenia.Ale możesz zrobić tak jak Ci wygodniej.

Rybę podajemy z salsą pomidorową,placuszkiem z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu i sałatką.

(Visited 4 times, 1 visits today)