Zakwas z buraka
Wszyscy się rozpisują na temat właściwości zakwasu z buraków więc nie
będę tego powielać.Jedyne co to polecam samemu wypróbować i ocenić czy
jesteście w stanie go pić jak napój energetyczny czy też jako napój na
odporności itd.Czy też po prostu zrobić z niego pyszny barszcz
wigilijny.Szczerze powiem że sceptycznie podchodziłam do robienia tego
zakwasu chyba z czystego lenistwa wydawało mi się to jakieś takie
pracochłonne ale gwarantuję że tak nie jest.Jest to moje drugie
podejście do tego zakwasu pierwsze zrobiłam bez kawałka chleba żytniego a
ten teraz jest z chlebkiem .Czy w ma to wpływ na smak Nie 🙂
jedyne co to szybciej jest ukwaszony.Pierwsze wrażenia po napiciu się
tego magicznego napoju nie były zbyt fajne mocno wyczuwalny smak czosnku
i wrażenie jakbym napiła się zimnego mocno kwasowatego barszczu.Ale nie
poddałam się i codziennie małymi łykami piłam większe ilości i tak o to
można przyzwyczaić kubki smakowe.Czy bardzo odczułam poprawę stanu
zdrowia Nie 🙂 ale nie zaprzeczę że ma się jakoś tak lepsze
samopoczucie i nie potrzeba porannej kawy.Wszak nie piję tego jakiś
wielkich ilości tylko pól małej szklaneczki .Jeden słoik został
skonsumowany i oczywiście przerwa 2 tygodnie i zaczynam drugi.Po co
przerwa bo uważam że jak wszystko w życiu trzeba z umiarem.Tym bardziej
że jest jeszcze wiele innych napojów,zakwasów i tym podobnych
specyfików.
Przepis nie jest bardzo wymagający i nie trzeba robić tego zbyt
dokładnie.Ja robię „na oko” bo taką praktykę stosuję często i jest
najlepsza 🙂 !! więc nie jestem w stanie podać ile potrzebujesz listków
laurowych czy ziaren pieprzu:)
– buraki około 2 kg
-czosnek 2-3 głowki
-ziele angielski
-czarny pieprz w całości
-liście laurowe
-kawałek chrzanu
-ewentualnie skórka chleba na prawdziwym zakwasie ( można pominąć)
– woda przegotowana 2 litry ( na 1litr wody jedna łyżka stołowa soli)
-sól
Do większego słoika lub ewentualnie naczynia w którym zawsze robisz
ogórki czy inne kiszonki wrzuć około 2 kilogramów obranych
,oczyszczonych i pokrojonych buraków.Pomiędzy wartstwę buraków dorzucam
przyprawy i tak aż do zapełnienia naczynia.Wszystko solanką czyli wodą
wymieszaną z solą i zamykamy szczelnie i czekamy .Po 2 dniach wytwarza
się piana którą ja usuwam.Zakwas jest gotowy po około 5-7
dniach.Odcedzam i przelewam do wyparzonych butelek i przechowuję w
lodówce.Buraki czy czosnek ukiszone można wykorzystać do sałatki lub
wykorzystać do przygotowania kolejnego zakwasu.Wtedy bierzemy kilka
ukiszonych buraków i postępujemy tak jak na początku.