Dzisiaj testujemy kaszę bulgur z grzybami i serem feta w/g przepisy OTTOLENGHI.
Danie do przygotowania w 20 minut i jeżeli szukasz przepisu na szybki obiad to jest idealnie dla Ciebie.

Ocena:

W mojej ocenia jest to pyszny,lekki obiad.Może być jako danie główne lub jako świetny dodatek.  Pierwszy raz też robiłam kaszę bulgur w taki sposób i jest idealna.Dodatkowo jest bardzo ciekawe połączenie smaku grzybów z serem feta.

Składniki:

  • 150 g kaszy bulgur
  • 250 ml wrzątku
  • 65 ml oliwy
  • 1 duża cebula
  • łyżeczka nasion kminu
  • 500g  mieszanki grzybów świeżych ,pokrojonych na mniejsze kawałki ( ja użyłam grzyby shitake i shimeji)
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • koperek świeży
  • 60 g fety pokruszonej na małe kawałki
  • sól,pieprz, chili – wedle uznania 

Kaszę  bulgur opłucz i wrzuć do większej miski.Dodaj szczyptę soli i pieprzu ,wymieszaj i zalej gorącą wodą.Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 20 minut.I w tym czasie masz  możliwośc przygotować resztę składników.Więc tak jak wspominałam wcześniej obiad gotowy w 20 minut.


W tym czasie pokrój cebulę i rozgrzej  głęboką patelnię  z 2 łyżkami  oliwy.Na rozgrzaną patelnie wrzuć cebulkę i dodaj pół łyżeczki kminu  podsmaż aż się  cebulka zeszkli.Wyjmij cebulę i odstaw.

Na tej samej patelni dodaj kolejne 2 łyżki oliwy i wrzuć grzyby i posyp szczyptą soli.Podsmaż grzybki aż się zrumienią i zmiękną.Przy grzybkach shitake i shimeji to jest dosłownie moment bo one nie lubią być długo smażone.Dodaj resztę kminu i tymianek i podgrzej jeszcze chwilkę.Wlej ocet balsamiczny i gotuj około 30 sekund do momentu aż odparuje cały ocet.Do tak przygotowanych grzybków dodajemy cebulkę,kaszę bulgur ( gdyby była za dużo w wodzie to wystarczy odcedzić ) koperek i pokruszoną fetę .Doprawiamy chili ewentualnie sól,pieprz do smaku i podajemy.Smacznego!

(Visited 2 times, 1 visits today)