Kasza bulgur z grzybami shitake i serem feta
Dzisiaj testujemy kaszę bulgur z grzybami i serem feta w/g przepisy OTTOLENGHI.
Danie do przygotowania w 20 minut i jeżeli szukasz przepisu na szybki obiad to jest idealnie dla Ciebie.
Ocena:
W mojej ocenia jest to pyszny,lekki obiad.Może być jako danie główne lub jako świetny dodatek. Pierwszy raz też robiłam kaszę bulgur w taki sposób i jest idealna.Dodatkowo jest bardzo ciekawe połączenie smaku grzybów z serem feta.
Składniki:
- 150 g kaszy bulgur
- 250 ml wrzątku
- 65 ml oliwy
- 1 duża cebula
- łyżeczka nasion kminu
- 500g mieszanki grzybów świeżych ,pokrojonych na mniejsze kawałki ( ja użyłam grzyby shitake i shimeji)
- 2 łyżki listków świeżego tymianku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- koperek świeży
- 60 g fety pokruszonej na małe kawałki
- sól,pieprz, chili – wedle uznania
Kaszę bulgur opłucz i wrzuć do większej miski.Dodaj szczyptę soli i pieprzu ,wymieszaj i zalej gorącą wodą.Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 20 minut.I w tym czasie masz możliwośc przygotować resztę składników.Więc tak jak wspominałam wcześniej obiad gotowy w 20 minut.
W tym czasie pokrój cebulę i rozgrzej głęboką patelnię z 2 łyżkami oliwy.Na rozgrzaną patelnie wrzuć cebulkę i dodaj pół łyżeczki kminu podsmaż aż się cebulka zeszkli.Wyjmij cebulę i odstaw.
Na tej samej patelni dodaj kolejne 2 łyżki oliwy i wrzuć grzyby i posyp szczyptą soli.Podsmaż grzybki aż się zrumienią i zmiękną.Przy grzybkach shitake i shimeji to jest dosłownie moment bo one nie lubią być długo smażone.Dodaj resztę kminu i tymianek i podgrzej jeszcze chwilkę.Wlej ocet balsamiczny i gotuj około 30 sekund do momentu aż odparuje cały ocet.Do tak przygotowanych grzybków dodajemy cebulkę,kaszę bulgur ( gdyby była za dużo w wodzie to wystarczy odcedzić ) koperek i pokruszoną fetę .Doprawiamy chili ewentualnie sól,pieprz do smaku i podajemy.Smacznego!