Gulasz nie zawsze musi być mięsny .Ten gulasz z batatów i warzyw jest lekko pikantny,delikatnie słodki co można przełamać skropieniem sokiem z limonki.Pożywny i szybki do przygotowania obiad.

Osobiście bardzo przypadł mi do gustu i jeszcze powtórzę ten gulasz.Myślę że również spokojnie można zastąpić bataty dynią. Testowany gulasz jest z przepisu Darii Ładochy.Jedyną zmianę jaką wprowadziłam to zamiast awokado dodałam groszek cukrowy bo akurat błąkał się samotnie w lodówce:)Opis wykonania jest również z moimi uwagami i kolejnymi krokami postępowania nie dokładnie tak jak jest w oryginale co nie ma wpływu na efekt końcowy. I jeszcze jedno zdjęcie przedstawia jak wygląda gulasz w rzeczywistości a na samym dole wpisu mamy zdjęcie prosto z książki.Ja nie będę podrasowywać zdjęć potraw bo chce Wam przedstawiać tak jak jest w realu

Składniki:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pól łyżeczki startego imbiru 
  • papryczka chili
  • 1 batat
  • puszka pomidorków krojonych
  • 1 łyżeczka mielonego curry
  • puszka mleczka kokosowego
  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • kilka różyczek brokuł
  • 4 garści świeżego szpinaku
  • 100g soczewicy czerwonej
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • sok z limonki
  • awokado

W wysokim rondlu na  rozgrzany olej kokosowy  wrzucamy pokrojoną cebulę i chwilę podsmażamy.Do cebuli dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek ,starty imbir i posiekana papryczkę chili .( dodajemy jej wedle uznania )Smażymy dosłownie minutę.Do cebuli z przyprawami dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę batata.Mieszamy i dodajemy pomidorki,curry ,odcedzona ciecierzyce i mleczko kokosowe.Gotujemy na małym ogniu około 5-7 minut.Ja nie przykrywałam rondla pokrywą aby płyny z pomidorków i mleczka troszkę odparowały.Jedynie często mieszałam  aby się nie przypalił, bo wiadomo wszystko słodkie więc ma prawo.Następnie dodajemy brokuły,szpinak i opłukaną soczewicę i całość zalewamy bulionem.( no w moim przypadku dodałam jeszcze groszek cukrowy )Nie dodałam też całego bulionu tylko tak 3/4 dlatego że zależało mi na tym aby gulasz wyszedł gęstszy.Zawsze na koniec można dodać bulion do uzyskania odpowiedniej gęstości.Gotujemy jeszcze około 8-10 minut tak aby soczewica była miękka.Doprawiamy solą i pieprzem.W przepisie jest podane że podajemy gulasz posypany natką pietruszki i awokado pokrojonym w kostkę i skrapiamy limonką.W moim przypadku było tylko posypanie natką i podanie  limonki w ćwiartce dla każdego tak aby mógł sam doprawić.

Danie naprawdę szybkie do przygotowania .Jedyną zmianą na kolejny raz to będzie to aby dodać brokuły i soczewicę razem z batatami .A na koniec ciecierzyce i szpinak.Wolę warzywa bardziej chrupkie a tutaj za długo się gotowały.

(Visited 10 times, 1 visits today)