Pesto z buraczków w/g przepisu ze strony kwestia smaku postanowiłam zrobić z makaronem Tagliatelle.Inspiracją tego dania była wizyta w Restauracji gdzie mój małżonek miał ochotę zamówić takie danie ale w końcu decyzja padła na coś innego a więc makaron pozostał do wypróbowania.
Samo pesto trochę ulepszyłam bo ten przepis ze strony  kwestia smaku jak dla mnie jest zbyt mdły.Ale to oczywiście pozostawiam Wam do wypróbowania.Ogólnie pesto z buraczków z makaronem wypadło bardzo dobre i zachęcam do wypróbowania.Najpierw podam podstawowy przepis a póżniej napiszę co zostało zmienione.

Składniki:

  • 3- 4 małe buraczki  ( jeden buraczek został pokrojony w kostkę tak aby dodać go do makaronu)
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki podprażonych  orzeszków pinii
  • 3 łyżki pokrojonego w kostkę sera Grand Padano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron tagliatelle  

Buraczki umyć, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż do miękkości, przez około 1 godzinę.
Buraczki wyjąć z folii i obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować blenderem razem ze zrumienionymi orzeszkami pinii, Parmezanem, czosnkiem i oliwą. Doprawić solą i pieprzem.  

Jeżeli lubisz makarony z pesto to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu w tej właśnie wresji.
Ja lubię przy takich opcjach makaronu dodać coś jeszcze aby nie było nudy 🙂
I tak do pesto wskoczyło dodatkowo 

  •  tymianek świeży kilka listków
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • łyżka  miodu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej

Dodatkowo do makaronu zrobiłam podsmażone i pokrojone w kostkę boczniaki wraz z cebulką.  Jeden buraczek został pokrojony w kostkę i odłożony i został dodany do boczniaków.Chwilę jeszcze podsmażyłam boczniaki z buraczkiem dodałam do tego makaron i wcześniej przygotowane pesto.
I było PYSZNIE 🙂

(Visited 11 times, 1 visits today)