Pierogi testowałam z przepisu Tessy Capponi-Borawskiej.Jeżeli lubisz ravioli czy też inne pierożki z warzywami i serem to na pewno przypadną do gustu.Jedne są wedle oryginału czyli polane masłem i posypane makiem a drugie to moje autorskie bo wolę bardziej doprawione dania.

Przepis na  ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 3 jajka
  • trochę letniej wody i sól

Ciasto wyrabiamy tradycyjnie jak na pierogi może cie też zrobić ciasto ze swojego sprawdzonego przepisu.

Farsz :

  • 70 dag ugotowanych buraków i startych na dużych oczkach 
  • 10 dag serka ricotta
  • 2 jajka
  • troszkę bułki tartej
  • masło
  • sól i pieprz do smaku

Buraki podsmażamy delikatnie na maśle nie za mocno aby nie były gorące.Dodajemy serek ricotta,jajka i bułkę tartą.Doprawiamy do smaku.
Formujemy pierożki i gotujemy.Podajemy polane masłem i posypane makiem

Ocena : Pierożki są bardzo delikatne,kremowe a buraczki nadają im słodyczy bardzo fajne delikatne danie.

Moja wersja pierożków to wzbogacony farsz o ząbek czosnku i łyżkę chrzanu.A do podania podsmażone boczniaki z cebulką.

Ocena: Rodzinie bardziej przypadły do gustu pierożki z okrasą z boczniaków.Ale to oczywiście rzecz gustu są po prostu bardziej wyraziste w smaku.

(Visited 4 times, 1 visits today)