Pad thai w/g przepisu Jamiego Oliviera   z jego kanału na youtube.Pyszne  i sycące danie z smakami azjatyckimi czyli lekko słodko,pikantne i przełamane kwasowością z  soku  limonki.

  • 100g makaronu ryżowego
  • 2 łyżki oleju
  • pól cebuli
  • krewetki 8-10 szt obranych i oczyszczonych
  • 2 jajka
  • szczypiorek
  • papryczka chili
  • kiełki fasoli mung
  • sos rybny 2 łyżki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych 
  • sok z limonki

Makaron przygotowujemy wedle opisu na opakowaniu.Czyli na zagotowaną wodę wrzucamy makaron i gotujemy 3 minuty.Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Rozgrzewamy patelnie z olejem i wrzucamy na nią cebulkę lekko szklimy i dorzucamy krewetki.
Dodajemy sos rybny,cukier,sok z limonki  ,mieszamy i przesmażamy chwilę.Następnie dodajemy makaron i kiełki i mieszamy.Odsuwamy na patelni na jedną strone i robimy miejsce na jajka.Wbijamy jajka i mieszając je chwilę przesmażany jak są lekko ścięte to zaczynamy mieszać z makaronem i wszystkimi dodatkami.Trzeba to zrobić dosyć energicznie aby jajka nie ścieły się za bardzo tylko zrobiły fajny sos.Podajemy posypane szczypiorkiem ,papryczką chili,orzeszkami i ewentualnie jeszcze kilkoma kiełkami.

(Visited 3 times, 1 visits today)