Bardzo fajne i sycące danie.Brukiew  jest zapomnianym warzywem i bardzo rzadko wykorzystywanym a może tak miło zaskoczyć.Przepis według Yotam Ottolenghi

  • 150 g masła
  • 1 duża brukiew obrana i pokrojona w kostkę
  •  tymianek
  • 100g parmezanu drobno startego
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 40 g kaparów
  • 2 duże papryki
  • 180 g sera koziego połamanego na kawałki
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Na dużej patelni roztop masło.Włoż brukiew,dodaj tymianek,sól,pieprz  i smaż brukiew do miękkości.Musi się skarmelizować i całkowicie być miękka.Odłóż łyżka cedzakowa do osobnego naczynia i posyp parmezanem ,dodaj czosnek i kapary i odstaw.

Piekarnik rozgrzej do 250C.Papryki przekrój  na połówki ,usuń pestki i część gąbczastego miąższu.Ułóż połówki wnętrzem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 35 minut.Wyjmij z piekarnika i zmniejsz temperaturę w piekarniku do 220  C.

Papryki nafaszeruj brukwią i na wierzchu rozłóż kawałki sera.Wstaw do piekarnika na 10 minut i piecz aż serek się przyrumieni.Posyp  natką i podawaj.

(Visited 2 times, 1 visits today)