Pyszne pulpeciki z mnóstwem smaków i zapachów.Z tego powodu że żle kojarzyły mi się pulpety z dzieciństwa to postanowiłam przełamać ten smak.

Pulpeciki można podać z makaronem ,ryżem lub kaszą do wyboru do koloru.

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • kawałek około 1 cm świeżej kurkumy
  • imbir też kawałeczek około 1 cm
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mniejsza marchewka
  • pęczek świeżej kolendry
  • sok z limonki 
  • 2 łyżki sosou sojowego
  • przecier pomidorowy
  • 1 bułka namoczona i wyciśnięta
  • 1 jajko
  • pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia pulpecików

Cebulę,czosnek,kurkume,imbir ,marchewkę wrzucam do malaksera  i robię taką pastę ale nie za bardzo drobno posiekaną.Na koniec dodaję bułkę i sokz limonki i sos sojowy.Oczywiście można też zetrzeć na tarce warzywa i przyprawy.Ewentualnie potraktować maszynką do mięsa.Mięso mieszam ze wszystkimi przyprawami i ewentualnie dodaję pieprz do smaku i posiekaną kolendrę.Część kolendry odkładam do dekoracji.Formujemy pulpeciki , ja to robię łyżką do lodów:)Rozgrzewamy patelnie z olejem i układamy pulpeciki podsmażamy ze wszystkich stron.Kiedy pulpeciki są zrumienione to podlewam przecierem i dusimy  około 20-30 minut.Podajemy z dodatkami jak kasz itd i posypujemy świeżą kolendrą.

(Visited 4 times, 1 visits today)